Emigreren naar China

Emigreren naar China

Verhuizen naar China is een geweldige, maar ook een erg spannende ervaring. Of je er nou gaat werken, studeren of de liefde achterna gaat, het zal een ervaring vol ontdekking en avontuur zijn. Tijdens een emigratie naar China zul je rekening moeten houden met grote culturele verschillen. Over het algemeen is de Chinese cultuur diepgaand en erg afwijkend van de Nederlandse cultuur. Chinezen zijn zeker erg vriendelijk en gastvrij, maar kunnen op ons ook hard overkomen. Het is daarom belangrijk om respectvol te zijn en open te staan tegenover een voor ons misschien vreemde, maar rijke Chinese cultuur. Er zullen veel uitdagingen zijn, maar een verhuizing naar China zal ook zeker een verrijking van je leven zijn.

Inboedel naar China verhuizen

Het verhuizen van je inboedel naar China vereist een zorgvuldige planning en organisatie. Enkele aspecten waarmee je bijvoorbeeld rekening moet houden bij het verhuizen van je inboedel naar China zijn de mogelijke verzendmethoden, het verpakkingsmateriaal, douanevoorschriften, verzekeringen en een tijdsplanning. Transpack kan jou hierbij helpen!

Ben jij benieuwd naar de kosten van jouw verhuizing? Vraag vrijblijvend online een verhuisofferte op maat aan voor jouw verhuizing naar China.

Hoe lang doet jouw inboedel erover om naar China te komen?

De gemiddelde doorlooptijd voor het transport van een inboedel van Nederland naar China kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de gekozen verzendmethode, het specifieke verzendadres, de afstand en eventuele douaneafhandeling of vertragingen tijdens het transport. Over het algemeen kun je bij internationale zendingen rekening houden met een doorlooptijd van enkele weken bij luchtvracht tot enkele maanden bij zeevracht. Neem rechtstreeks contact met ons op zodat we je een nauwkeurigere schatting kunnen geven op basis van jouw specifieke situatie en vereisten.

Inboedel verhuizen naar China

Heb je een visum nodig om te wonen in China?

Om naar China te kunnen reizen vanuit Nederland heb je in principe altijd een visum nodig. Als jij in China wilt gaan wonen zul je moeten voldoen aan de immigratie-eisen, heb je een geldig visum nodig en zul je een verblijfsvergunning moeten aanvragen. Om te werken in China zul je een Chinees Z-visum én een verblijfsvergunning (Residence Permit) moeten aanvragen. Het Z-visum kun je via de Chinese ambassade of consulaat in het buitenland krijgen, met toestemming en ondersteuning van je werkgever. Binnen 30 dagen na aankomst in China moet je ook je Residence Permit aanvragen om er te mogen werken. Mocht je voor je studie naar China verhuizen, dan zul je een Chinees X-visum moeten aanvragen. Voor al deze aanvragen heb je een geldig paspoort nodig met twee lege pagina’s en zul je de vereiste documenten bij je moeten hebben wanneer jij de grens over gaat. Bij aankomst in China moet het paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn. Let op dat je deze visumregels nauwkeurig volgt, want er staan strenge straffen op de overtreding hiervan!

Uitzonderlijk bij een verhuizing naar China is dat je je paspoort dient op te sturen naar de douane. Dit kan een lokaal verhuisbedrijf vaak voor je verzorgen. Dit is niet gebruikelijk, omdat in veel andere landen dit gewoon met een kopie van je paspoort te regelen is. In China is het dus normaal om jouw belangrijke document aan een vreemde mee te geven.

Controleer voordat je vertrekt altijd de meest actuele wetgeving rondom visums voor China, omdat deze kan wijzigen.

Leven in China

Als je als Nederlander gaat emigreren naar China is één ding zeker: je zult een cultuurshock krijgen. De Chinese cultuur is namelijk heel anders dan wat wij in het Westen gewend zijn. Zo staat familie erg hoog in het vaandel en is respect tonen voor oudere familieleden uitzonderlijk belangrijk. Daarnaast is het gebruikelijk om veel meer beleefdheidsvormen te gebruiken dan wij gewend zijn en kan de communicatie soms indirect zijn. Ook kan het eten in China soms even wennen zijn, want er wordt veel rijst en noedels gegeten en er zijn gerechten die wij in het Westen misschien niet kennen. Bovendien kan de taalbarrière een uitdaging zijn. Het is daarom belangrijk om je open te stellen voor de Chinese cultuur en jezelf goed voor te bereiden op de reis, bijvoorbeeld door enkele basiswoorden Mandarijn te leren en jezelf te verdiepen in de gebruiken en gewoontes van het land.

Werken in China

Als Nederlander werken in China kan een hele nieuwe wereld openen. China is een land vol kansen en uitdagingen en de snelle economische ontwikkeling heeft geleid tot een toenemende vraag naar professionals uit het buitenland. De meest voorkomende soorten banen zijn de handel, de financiële sector en de IT-sector. Er zijn echter ook veel vacatures voor Nederlandse professionals in andere industrieën, waaronder de farmaceutische sector, de milieusector en de biotechnologie. Maar er zijn ook veel internationals die werken in een overheidsinstelling, zoals internationale scholen. Het is als buitenlander belangrijk om te begrijpen hoe het zakendoen verschilt van dat in Nederland en om je aan te passen aan de lokale gebruiken en cultuur. Er wordt door Chinezen veel waarde gehecht aan persoonlijke relaties en het opbouwen van een vertrouwensband voordat er zaken worden gedaan. Ook is de hiërarchie op de werkvloer belangrijk en wordt er veel respect verwacht voor hogere functies en oudere collega’s. Je zult je dus moeten aanpassen en leren van een compleet andere cultuur om je vaardigheden en kennis te ontwikkelen op de Chinese werkvloer. Het is echter ook belangrijk om te onthouden dat het werk ook juist uitdagend kan zijn vanwege taalbarrières, cultuurverschillen en andere praktische zaken. Daarom is het belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen en om te blijven leren en groeien binnen de werkcultuur in China.

Inwoners China

Het aantal inwoners van China is enorm. Met een bevolking van meer dan 1,4 miljard mensen is China het op een na meest bevolkte land ter wereld. De Chinese bevolking is etnisch gezien zeer homogeen, met ongeveer 92% van de bevolking die tot de Han-Chinezen behoort. Naast de Han-Chinezen zijn er ook nog ongeveer 55 andere etnische minderheden in China, waaronder de Mantsjoes, de Mongolen en de Tibetanen. De inwoners van China zijn trots op hun land en cultuur. Ze staan bekend om hun harde werk en toewijding aan hun families en gemeenschappen. Chinese mensen hechten veel waarde aan tradities en rituelen die soms duizenden jaren oud zijn, zoals het vieren van het Chinese Nieuwjaar. In veel delen van China wordt ook nog steeds de traditionele Chinese geneeskunde beoefend.

De Chinese cultuur en historie

De Chinese cultuur is al duizenden jaren oud en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Shang-dynastie, die begon in 1600 v.Chr. en duurde tot 1046 v.Chr. De Chinese cultuur heeft invloed gehad op vele andere culturen in Azië en daarbuiten, en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van vele kunstvormen, waaronder kalligrafie, keramiek en schilderkunst. Een belangrijk aspect van de Chinese cultuur is het concept van Yin en Yang, dat staat voor de balans tussen tegenpolen. Dit concept wordt toegepast op vele aspecten van het leven, van geneeskunde tot architectuur en filosofie. Ook het Confucianisme, dat ontstond in China en zich verspreidde naar andere delen van Azië, heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Chinese cultuur. Dit filosofische stelsel benadrukt respect voor ouderen en hiërarchie in de samenleving. In de Chinese cultuur is familie erg belangrijk en wordt er veel waarde gehecht aan tradities. Het Chinese Nieuwjaar is bijvoorbeeld een belangrijke feestdag waarbij families samenkomen om te eten en te vieren. Ook eten speelt een belangrijke rol in de Chinese cultuur en de Chinese keuken is wereldberoemd vanwege haar diversiteit en rijke smaken. Tot slot staat de Chinese cultuur bekend om haar prachtige architectuur en kunst. Van de Grote Muur en de Verboden Stad tot het Terracottaleger en de tuinen van Suzhou, er zijn vele prachtige voorbeelden van de rijke cultuur van China te vinden.

De Chinese cultuur - Verhuizen naar China

Tips bij jouw verhuizing naar China

Natuurlijk zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden bij jouw verhuizing naar China. Hier zijn alvast vijf tips van ons om je te helpen bij de voorbereiding:

Tip 1: Leer de taal

Hoewel veel Chinezen Engels spreken, kan het spreken van de Chinese taal je helpen om gemakkelijker contact te maken met de lokale bevolking. Het leren van basisbeginselen van de taal zal bijvoorbeeld al enorm helpen bij het doen van boodschappen en de weg kunnen vinden.

Tip 2: Bestudeer de cultuur

Voordat je naar China verhuist, is het belangrijk om de cultuur en gebruiken van het land te leren kennen. Dit zal je helpen om je meer op je gemak te voelen en je aan te passen aan de omgeving. Tip 1 komt ook al goed van pas tijdens het integreren in de cultuur en het dagelijks leven in China. 

Tip 3: Ben bereid om aanpassingen te maken

Jouw aanpassingsvermogen gaat een grote impact maken op hoe snel je je thuis gaat voelen in het nieuwe land, wees dus open-minded! Het kan wat tijd kosten om je aan te passen aan de nieuwe cultuur en manier van leven, maar daarna zal het snel beter worden. Het is belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen en manieren van denken, wees dus bereid om deze op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten!

Tip 4: Verken het land

Het klinkt misschien overduidelijk, maar neem de tijd om jouw nieuwe land te verkennen. China is een enorm land met een rijke geschiedenis en cultuur, en er is veel te ontdekken en te verkennen. Neem de tijd om te reizen, nieuwe plaatsen te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. Dit is niet alleen leuk, maar kan ook helpen bij het begrijpen van de cultuur en het opbouwen van waardevolle relaties!

Tip 5: Verdiep je in de importregels

China kent veel strenge importregels wat betreft mee te nemen items. Bij een verhuizing naar China is het daarom extra belangrijk om je hierin te verdiepen. Je verhuist immers je inboedel naar dit land en de kans is groot dat je bij bepaalde items extra waakzaam moet zijn. Zorg ervoor dat je de diverse regels kent en je verhuist met een gerust hart naar deze mooie bestemming!