Verhuizen naar Brazilië

Emigreren naar Brazilie

Verhuizen van een kikkerlandje zoals Nederland naar het gigantische Brazilië is een grote stap. Niet alleen vanwege het afstands- en tijdsverschil, maar ook vanwege de vele culturele verschillen tussen de twee landen. Brazilië ligt op maar liefst 9.184 kilometer van Nederland verwijderd, dus om familie en vrienden achter te laten moet je letterlijk en figuurlijk heel wat overbruggen. Toch is Brazilië een populaire woonbestemming voor veel Nederlanders.

Brazilië in een nut shell:

Brazilië vlag - Transpack

HoofdstadBrasilia
Bevolking204 miljoen
ValutaReaal
Officiële talenPortugees

Een verhuizing naar Brazilië

Verhuizen naar Brazilië is een nieuw en spannend hoofdstuk in je leven. Het land met een variëteit aan natuur en wereldsteden zoals São Paulo en Rio de Janeiro als populaire plekken om naartoe te verhuizen. Voordat je kan genieten aan de Copacabana in Rio de Janeiro zijn er een aantal belangrijke stappen nodig en wij helpen je hier graag bij. De verhuizing kan op veel verschillende manieren. Het land is natuurlijk zo groot, dat er meerdere opties van transport beschikbaar zijn. Doe echter wel heel goed onderzoek samen met een medewerker van Transpack, want Brazilië is niet het goedkoopste land om een container naartoe te sturen en er gelden veel regels.

Heb ik een visum nodig voor Brazilië?

Voor het emigreren naar Brazilië en welke documenten hiervoor nodig zijn, dan adviseren wij je om contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van je eigen land. Dit zijn handige websites met informatie welke benodigde documenten nodig zijn voor het emigreren naar Brazilië: Brazil Visa information and requirements, Brazil E Visa online application Fragomen: Brazil Immigration Services Summary. Ook kunnen onze relocatie specialisten van Eurohome je helpen bij het volledig regelen van een visumaanvraag.

Levertijden inboedel Nederland naar Brazilië

Een inschatting geven voor het tijdsbestek dat jouw inboedel naar Brazilië verhuisd kan worden is lastig door de sterk veranderende snelheid van de douane in het land. Voor luchtvracht geldt dat de zending binnen 1 tot 2 weken in Brazilië aan komt, waarna het door de douane moet. Voor zeevrachten geldt een gemiddelde vaartijd van 3 tot 5 weken exclusief douane en levering. Zodra de zending per zeecontainer of per luchtvracht is aangekomen in Brazilië, verschillen de aankomsttijden enorm. Soms na 4 dagen door de douane, maar het kan ook gemakkelijk 3 weken duren. Houd hier dus rekening met zeer wisselende tijdsbestekken.

Kosten van jouw inboedel naar Brazilië verhuizen

Door de enorm grote afstanden in het land kunnen de kosten veel hoger liggen dan bij verhuizingen naar andere landen. Daar komt ook bij kijken dat de haven- en douanekosten in Brazilië ontzettend hoog liggen. Voor kleine zendingen wordt vaak aangeraden om naar luchtvracht te kijken omdat de kosten daarvoor wellicht iets lager kunnen liggen. Transpack zal met jou op zoek gaan naar de best mogelijke prijs op basis van jouw voorkeuren.

Bereken de kosten van de verhuizing vrijblijvend online en krijg een offerte op maat voor jouw verhuizing naar Brazilië.

VanNaarPrijs
AmsterdamRio de Janeiro
vanaf €1.190,-Offerte aanvragen

Wonen in Brazilië

Het leven in Brazilië zal vooral in het begin zeker een beetje aanpassen zijn. Er is namelijk essentieel onderscheid tussen onze twee landen waardoor de gewoonten en de manier van leven van dag tot dag sterk zullen verschillen. Het is belangrijk om hier voorafgaand aan je verhuizing goed voor in te lezen zodat je kan anticiperen op deze verschillen. Je kunt er bijvoorbeeld op rekenen dat Brazilianen niet de stiptheid van Nederlanders hebben, dat bureaucratie in de weg staat van veel maatschappelijke kwesties en dat het een chaotisch land is waardoor processen lang duren tot ergernis aan toe. Als je je op dit soort dingen niet in stelt dan kun je je gaan irriteren waardoor je het wonen in Brazilië misschien niet gaat volhouden. Onze tip is dus om hierop te anticiperen en je erbij neer te leggen, zodat het niet in de weg gaat zitten. Lees hieronder verder over belangrijke culturele en landelijke verschillen die onoverkomelijk gaan zijn wanneer je in Brazilië gaat wonen, zodat je voorbereid zult zijn op de veranderingen die er gaan plaatsvinden.

Inwoners van Brazilië

De cultuur in Brazilië is erg uiteenlopend, omdat de bevolking een samensmelting is van mensen met verschillende achtergronden. Er zijn nog wel elementen uit de Indiaanse en Afrikaanse cultuur, maar de cultuur is vooral enorm verwesterd. Ruim 50% van de bevolking is namelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Ook is er een enorme groep uit Azië te vinden, zoals Japans -en Chinese bevolking. In het Amazone Regenwoud leeft ook de inheemse bevolking van Brazilië, ook wel ‘indianen’ genoemd. Zij bewonen zo’n 12% van beschermd Braziliaans landoppervlak. Helaas is er beveiliging vanuit de regering nodig om de inheemse bevolking hier veilig te laten leven, omdat er op geld beluste groeperingen zijn die dit land graag in handen zouden willen krijgen. 

Waarom emigreren er zo veel Nederlanders naar Brazilië?

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisden er veel gelukzoekers naar verre overzeese landen, waaronder Brazilië. De Nederlanders waren zonder huis en dierbaren komen te zitten, en Nederland was een totale ravage van woningnood en werkloosheid. Door deze crisis kozen veel mensen ervoor om hun geluk elders te gaan zoeken, waardoor er groepsmigraties ontstonden. Massaal stapte men op gigantische boten die een betere toekomst beloofden in landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, maar ook Brazilië. De Nederlandse overheid bevorderde de migratieprocessen door middel van propaganda en door voor kosten van overtocht in te staan. Hierdoor migreerden er in deze periode zo’n 3.618 Nederlanders naar Brazilië, vooral met een agrarische achtergrond. Ook later, in de twintigste eeuw, migreerden er weer veel Nederlanders naar Brazilië. Vanwege deze Nederlandse migranten zijn er nu meerdere overzeese kolonies te vinden in Brazilië, zoals Holambra 1 en 2, Carambeí, Arapotí, Castrolanda en Unaí. Daarnaast zijn er ook vele Nederlandse gemeenschappen in het land. Dit is een van de redenen waarom er veel Nederlanders naar Brazilië verhuizen, we gaan graag naar bijzondere en warme landen, maar zoeken toch graag de vertrouwde omgeving van andere Nederlanders. En met zo veel Nederlandse kolonies en gemeenschappen te vinden in Brazilië, trekt dit andere Nederlanders aan.

Braziliaans Carnaval

In Brazilië wordt er groots carnaval gevierd voordat de katholieke bevolking een periode van vasten in gaat. Carnaval wordt gezien als een laatste moment om te feesten voordat er voor een langere tijd gematigd moet worden. Carnaval staat altijd in het teken van de Samba, een typisch Braziliaanse muziekstijl waar uitbundig op gedanst wordt. Vooral in hoofdstad Rio de Janeiro wordt er massaal en groots carnaval gevierd, waarbij het hoogtepunt de parade is. Voor deze parade is er zelfs speciaal een paradeplaats aangelegd met de capaciteit van 90.000 toeschouwers, midden in het centrum van Rio de Janeiro: de Sambódromo da Marquês de Sapucaí. 

De Sambódromo parades

De Braziliaanse carnavalsparades worden gezien als een soort wedstrijden tussen de verschillende wijken van Rio de Janeiro. Alle 24 wijken worden gerepresenteerd door één sambaschool die mee mag lopen in de parade. Prachtige danseressen, vrolijke musici en uitbundige praalwagens paraderen voor de 700 meter lange straat die door de Sambódromo da Marquês de Sapucaí heen loopt. Elke sambaschool representeert een ander thema, en de competitie wordt uiterst serieus genomen. Op de laatste dag van carnaval wordt de winnende sambaschool namelijk door een vakjury bekend gemaakt, wat als een enorme eer voor de sambaschool gezien wordt en nog gedurende het hele jaar door de desbetreffende wijk gevierd wordt tot aan het volgende carnaval.

Mocht je nog vragen hebben over jouw verhuizing naar Brazilië, neem gerust contact met ons op.