Verhuizen naar Aruba

Jouw inboedel verhuizen naar Aruba

Ga je emigreren naar het Caribische Aruba? Wil jij de zon achterna of ga je werken bij een van de vele internationale organisaties die gevestigd zijn op het zonnige eiland?

Het prachtige en tropische klimaat van het eiland maakt dat er veel werkgelegenheid is op Aruba, bijvoorbeeld in de horeca. Doordat Aruba het het hele jaar mooi weer heeft is ook de toeristenstroom naar Aruba, vooral rondom de zestig plussers, best constant. Snel na de coronapandemie breekt Aruba zelfs records aan toerisme, vooral omdat Amerikaanse toeristen zich er goed beschermd voelden tegen het virus én de grenzen voor hen weer open waren. Ook door de vriendelijkheid van de Arubaanse bevolking komen toeristen graag terug, of verhuist men zelfs graag naar het eiland.

Transpack is gespecialiseerd in het internationaal verhuizen van je gehele inboedel naar Aruba. Je verhuist al vanaf € 356,- van Amsterdam naar Oranjestad.

Bereken de kosten van de verhuizing vrijblijvend online en krijg een offerte op maat voor jouw verhuizing naar Aruba.

Wat kost een verhuizing naar Aruba?

Hoeveel je voor een verhuizing dient te betalen, ligt natuurlijk aan je wensen en behoeftes. Tegenwoordig is het ook mogelijk om per Groupage te verhuizen. Het grootste voordeel van verhuizen per Groupage naar Aruba zijn de kosten. Een Groupage houdt in dat er meerdere zendingen in een container worden geplaatst. Hierdoor deel je de container en douane kosten. Vooral voor de kleinere zendingen kan dit een flinke besparing opleveren! Transpack kan een op maat gemaakte offerte naar je sturen met daarin een overzicht van alle kosten.

Hoelang is mijn inboedel onderweg naar Aruba?

Het is vooraf lastig in te schatten hoelang jouw inboedel exact onderweg is. Dit is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere van de manier van verscheping. Wanneer je ervoor kiest om een eigen container naar bijvoorbeeld New York (Oostkust) te sturen, dan is de container ongeveer 4 tot 6 weken onderweg vanaf het moment van inladen. In de meeste gevallen gaat het vanuit hier verder naar de eilandengroep Aruba, Bonaire en Curaçao. De levertijd van een container vanaf hier is ongeveer 8 weken. Bij het verschepen via een gedeelde container is de levertijd langer, gemiddeld 10 tot 12 weken. Je hebt namelijk meer kans dat het containerschip tussentijds wat vaker dient te stoppen.

DISCLAIMER: Sinds de COVID-19 pandemie zijn bepaalde havens nog steeds erg druk. Dit betekent dan ook dat een schip langer in bepaalde havens ligt, of bijvoorbeeld een extra haven moet aandoen omdat de oorspronkelijke tussenstop te druk is. Dit is iets wat wij met ons team nauwkeurig in de gaten (blijven) houden. Mocht dit voor jou van toepassing zijn dan zul je daar door ons over geïnformeerd worden.

Heb ik een visum nodig om te wonen en werken in Aruba?

Helaas is het niet zomaar mogelijk om in Aruba te gaan wonen. Het voordeel dat je als Nederlander hebt ten opzichte van andere mensen uit de wereld is wel prettig. Aruba valt namelijk onder het Koninkrijk der Nederlanden. Emigreren is hierdoor net wat makkelijker. Ondanks dit, kan het regelen van papierwerk alsnog lang duren. Onze tip is dan ook om zo snel mogelijk deze procedure te starten. Het kans soms namelijk een flinke tijd duren voordat je je visum ontvangt.

Kom je er zelf niet helemaal uit en wil je liever ondersteuning bij de aanvraag? Neem dan contact op met onze Relocatie Specialisten van Eurohome.

Hoelang duurt het aanvraagproces van een visum voor Aruba?

Het proces bij het aanvragen van een visum kan soms enkele weken duren. Het is daarom verstandig om het visum 1 tot 2 maanden voor vertrek aan te vragen. Zo ben je er zeker van dat je het visum tijdig ontvangt.

Wanneer je voor je werk verhuist, dan ondersteunt jouw werkgever vaak bij dit proces. Heb je geen werkgever die hier zorg voor draagt, dan zul je zelf de stappen moeten doorlopen.

Belangrijke zaken bij een visumaanvraag voor een verhuizing

Voordat wij jouw inboedel kunnen versturen, is het noodzakelijk om een visum en al het andere papierwerk in orde te hebben. Alleen op deze manier kan onze verhuispartner jouw zending bij de douane gaan inklaren. Heb je al deze zaken niet maar wil je toch een verscheping doen? Dat kan, maar dan dien je wel invoerrechten hierover te betalen. Vervolgens dienen wij een pro-forma factuur te ontvangen. Hierna kunnen wij alles pas in gang laten zetten.

Is het leven op Aruba duurder dan in Nederland?

Ter vergelijking met Nederland is er eigenlijk maar een factor die het leven in Aruba wat duurder maakt, namelijk de boodschappen. Aangezien Aruba een relatief klein eiland is met beperkte capaciteit aan landbouw, zijn de meeste (eetbare) producten in de supermarkt import. Hierdoor zullen prijzen van de meeste voedselproducten ongeveer 6% hoger uitvallen dan in Nederland. Vooral alcohol is een stuk duurder op Aruba. Een meevaller is wel dat Aruba schoon drinkwater heeft, zodat jij geld kan besparen op waterflesjes.

Handige checklist voor verhuizen naar Aruba

Uitschrijven in Nederland

Het moment is eindelijk daar; je gaat naar Aruba verhuizen!

Vertrek je voor een periode van langer dan 8 maanden naar het buitenland? Dan moet je dit melden bij uw gemeente. Dit doe je vanaf 5 dagen voor jouw vertrek (en niet eerder). Je geeft door:

  • naar welk land je vertrekt
  • (bij voorkeur) het adres waar je verblijft

Wanneer je zeker weet dat je voor een langere tijd naar het buitenland gaat, dien je jezelf uit te schrijven uit jouw gemeente. Officieel mag je dit pas 5 dagen voor je vertrek doen.

Het is aan te raden om bij jouw eigen gemeente te checken welke voorwaarden er aan verbonden zijn en hoe je jezelf het gemakkelijkste kunt uitschrijven. In de meeste gevallen kun je dit doen via het gemeentenummer of via de website van de gemeente. Vraag bij het uitschrijven uit de gemeente ook altijd om een bewijs van uitschrijving. In sommige gevallen heb je deze namelijk nodig als je jezelf gaat inschrijven in je nieuwe omgeving.

Aanvragen van visum

Controleer voordat je wilt gaan verhuizen of emigreren altijd op de plek van bestemming of je een visum nodig hebt. Wanneer je een visum nodig hebt, kun je hier vaak ook nog verschillen in zien. Zo kan het soms zijn dat je maar een tijdelijk visum van enkele maanden ontvangt. Na het verloop hiervan dien je het visum te verlengen. Het is slim om er rekening mee te houden dat een verhuizing pas in gang gezet kan worden zodra al het papierwerk rond is.

Auto verhuizen

Aruba is een populaire bestemming onder Nederlanders. Wanneer je gaat emigreren wil je natuurlijk ook je auto meenemen. Hoe kun je dit het beste doen? Het is namelijk niet iets wat je zomaar zelf kunt doen. Je dient dus een verhuisbedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in dit soort werk. Wij hebben jarenlange ervaring als het gaat om het verschepen van auto’s.

Ben je benieuwd naar hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten daarvoor zijn? Neem dan vrijblijvend met ons contact op via het contactformulier of via 010 4 285 285.

Inboedel verhuizen

Heb je er al over nagedacht hoe je jouw inboedel wilt verhuizen? Een veel gekozen optie voor het vervoeren van je inboedel naar een ander continent, is het verschepen per container. Door de drukte en de lange route die afgelegd dient te worden, gaat hier een lange tijd overheen. Soms heb je echter het geluk dat je inboedel al vrij snel verzonden kan worden. Begin dus op tijd met het inpakken van je spullen! 😉

Woonruimte zoeken en huren/kopen

Heb je al huisvesting geregeld en is deze beschikbaar op het moment dat je in Aruba arriveert? Het is handig als je vooraf al zekerheid hebt omdat je niet zomaar snel iets anders hebt gevonden. De prijzen lopen bovendien zeer uiteen en deze zijn onder meer afhankelijk van wat voor type woning te zoekt en op welke locatie. Als je voor werk verhuist, kan het zijn dat je werkgever dit voor je regelt. Check dit dan ook zeker tijdig bij je werkgever.

Wonen in Aruba

De cultuur en natuur in Aruba

Binnen het succesverhaal van (toerisme in) Aruba schuilen zowel de paradijselijke natuur als de vrolijke Arubaanse cultuur.

Ten eerste valt er veel te beleven in het veelzijdige buitenleven van Aruba, van de rustgevende westkust tot aan de ruige noordkust. Ondanks dat het eiland maar 9km breed en 31 km lang is, biedt het een veelvoud aan buitenactiviteiten. Parelwitte stranden zijn de uitgelegen plek om te ontspannen en genieten van de tropische zon. De helderblauwe zee aan de noordkust biedt een ruim scala aan actieve watersporten zoals snorkelen, windsurfen, kitesurfen en kanoën. Vanwege de krachtige golven en de sterke wind langs diezelfde kalkstenen kustlijn vormen zich daar natuurlijke uitgesleten bruggen, waarvan de bekendste in 2005 instortte. Ook in het Seroe Colorado gebied in het zuiden van het eiland bevinden zich natuurlijke bruggen, zoals bij Black Stone Beach en Wariruri Beach. Daarnaast zul je in de binnenlandse natuurgebieden op Aruba vooral cactussen en rotsformaties zoals van Casibari vinden.

Ten tweede is ook de rijke cultuur van Aruba iets wat het eiland en haar bewoners typeert. Het motto ‘One Happy Island’ wordt uitgedragen door een mix van meer dan veertig nationaliteiten onder de Arubaanse bevolking. In Aruba liggen invloedssferen van Latijns-Amerika en Nederland, maar de voertaal Papiaments stamt af van het Portugees. Bovendien speelt geloof een grote rol in het leven van Arubanen. Het eiland kent dan ook veel kerken, waarbij de missen en diensten zelfs doordeweeks compleet vol zitten. Verder hebben (de meeste) Arubanen een enorm gevoel voor ritme. Dansen en muziek staan centraal in de ‘happy’ samenleving, met als absoluut hoogtepunt het Arubaanse carnaval!

Bezienswaardigheden in Aruba

Palm Beach is de echte toeristische trekpleister van Aruba, waar vakantiegangers massaal op een enorme hoeveelheid aan horecagelegenheden en winkels afkomen. Torenhoge hotels en gigantische gebouwen met restaurants, cafés en casino’s sieren de kust, waardoor het gebied in de avond vol loopt met bezoekers. Maar vergeet ook in de middag niet een kijkje te nemen in De Butterfly Farm, een prachtige vlindertuin met de meest wonderbaarlijke vlinders – vergeet geen wens te doen wanneer er een op jouw schouder landt!

Arikok National Park is een ruig stuk natuur dat bijna twintig procent van het gehele eiland beslaat. Het natuurpark bestaat uit de Quadiriki Cave en Fontein Cave, waar je in donkere grotten kunt hiken. Daarnaast is Dos Playa een oogverblindend stuk strand tussen de hoge rotsen. In het heuvelige woestijnachtige park vind je wilde geiten, uilen, parkieten, konijnen, slangen en andere reptielen.

Het beroemde Tierra del Sol Resort & Golf is een PGA-erkende 18-holes golfbaan met een magnifiek panoramische uitkijk over de Caribische Zee. Vanwege het ongerepte stukje natuur met veel hoogteverschillen en het winderige, zanderige en droge klimaat is Tierra del Sol een uitdagende golfbaan zelfs voor de meest gevorderde golfspeler.

Werkgelegenheid op Aruba

Aangezien Aruba een echt toeristeneiland is, is er veel werkgelegenheid te vinden binnen het toerisme. Daarnaast is er zowel binnen het onderwijs als de gezondheidszorg een tekort aan personeel. Dit komt omdat veel Arubanen het hoger onderwijs in het buitenland doen, en dan niet meer terug keren naar Aruba. Mocht je als buitenlander werk zoekende zijn op Aruba, denk er dan wel aan dat je binnen drie maanden een verblijfsvergunning en dus een ondertekent contract nodig hebt!

Gezondheidszorg op Aruba

Aruba heeft drie medische centra die voorzien zijn van alle moderne faciliteiten. Dit zijn het Dr. Horacio Oduber Ziekenhuis (HOH), het Rudy Engelbrecht medisch centrum en de Urgent Care kliniek. Het HOH is een openbaar katholiek ziekenhuis waar vooral veel Nederlanders werken. Hierdoor is de voertaal er Nederlands en worden officiële documenten in zowel Engels als Nederlands opgemaakt. Daarnaast hebben de hotels en resorts van Aruba een gezamenlijke eigen arts die 24/7 beschikbaar is voor hotelgasten met medische problemen. Ook zijn er genoeg apotheken te vinden op het eiland, waar iedereen terecht kan voor medicijnen.