Emigreren naar Zuid-Afrika. Invoeren van goederen

Emigreren naar Zuid-Afrika: invoeren van goederen

 

Invoeren van uw inboedel

Immigranten en houders van een tijdelijke verblijfsvergunning mogen hun persoonlijke bezittingen importeren zonder betaling van invoerrechten en BTW (met uitzondering van alcoholische dranken en tabaksproducten). Een inventarisatie van de inboedel en de verblijfsvergunning moet zijn vervaardigd bij de douane. Buitenlandse studenten en werknemers met een contract zullen bijvoorbeeld ook in aanmerking komen als ze (tijdelijk) van woonplaats veranderen. Deze huishoudens (met uitzondering van wapens, munitie en motorvoertuigen) hebben geen invoervergunning nodig.

 

Het invoeren van motorvoertuigen

De invoer van tweedehands motorvoertuigen is aan strenge beperkingen onderworpen. Over het algemeen weigert het ITAC (International Administration Act) de invoer indien soortgelijke of equivalente voertuigen verkrijgbaar zijn bij lokale producenten. Voor tweedehandse bussen, vrachtwagens en touringcars bestaat een algemeen invoerverbod. Voor personenauto’s worden soms uitzonderingen gemaakt. Wij raden u dan ook aan vooraf advies in te winnen bij ITAC door te bellen naar +27 12 3943724.

 

Invoeren van nieuwe goederen naar Zuid-Afrika

Nieuw aangekochte goederen moeten aan de verhuizer doorgegeven worden. Hierover dienen invoerrechten betaald te worden. Het te betalen bedrag zal door de lokale douane worden berekend over de waarde van de goederen en de vrachtkosten. (CIF Waarde)

 

Invoeren van alcoholische dranken, tabakswaren e.d.

Er is een maximum hoeveelheid ingesteld voor het aantal artikelen dat u vanuit Nederland mag mee nemen naar Zuid-Afrika zonder hierover invoerrechten te hoeven betalen. Wilt u meer meenemen betaalt u 20% aan invoerrechten over de totale waarde van uw goederen. Komt het gezamenlijke bedrag dat u wilt invoeren boven de 10.000 rand uit, dan betaalt u zelfs een invoertarief van 30%, exclusief BTW.

Voor uw verhuizing naar Zuid-Afrika is het verder belangrijk om te weten dat er een aantal gevaarlijke stoffen beslist niet meegenomen mogen worden. Op onze site kunt u meer lezen over deze stoffen of informeer hierover bij Transpack. Ook voor de invoer van een auto worden strenge eisen gehanteerd en we raden u aan hiervoor contact op te nemen met uw verhuiscoördinator.

Verder is het van groot belang dat u zelf aanwezig bent bij de aankomst van uw verhuizing in Zuid-Afrika. Dit is nodig voor de inklaring van uw goederen. Zo vermijdt u onnodige kosten voor douane opslag.

Onze specialisten zullen al deze stappen, procedures en benodigde documenten met u doornemen!