Emigreren naar Turkije: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

De munteenheid

De officiële munteenheid is de Turkse lira. Ook de euro wordt vaak geaccepteerd in Turkije. Geld wisselen kunt u doen bij aankomst op het vliegveld, bij hotels, banken en wisselkantoren. Zorg er wel voor dat u uw wisselbewijs bewaard want hier kan om gevraagd worden als u bij vertrek uw Turkse lira’s weer om wilt wisselen. Pinnen kan tegenwoordig vrijwel overal in Turkije en ook creditcards worden vaak geaccepteerd.

Het onderwijsstelsel

Kleuterschool
Dit is een pre-naschoolse opvang voor kinderen in de leeftijd tussen 5 en 7 jaar. Hoewel aanwezig,  zijn er niet genoeg kleuterscholen voor het aantal kinderen in de leeftijdsgroep.  Als gevolg hiervan wordt dit stadium alleen maar gebruikt door een beperkt deel van de bevolking, vooral drukke gezinnen in de steden. Games, theater en muziek maken zijn het hoofddoel van deze fase van het onderwijs.

Basisschool
De primaire of basisschool biedt acht jaar verplicht onderwijs voor kinderen tussen 6 en 14. Hier ligt de nadruk op elementaire informatie, Turkse taal, wiskunde, sociale wetenschappen, kunst en muziek. Soms worden er ook Engels en een andere vreemde taal onderwezen. Zowel openbare als bijzondere scholen bestaat naast elkaar. Het gemiddeld aantal leerlingen per klas is 20 tot 40, maar op het platteland, kan er nog meer studenten per klas. Aan het einde van de achtste graad, studenten een examen afleggen en volgens hun scores, worden geplaatst in diverse middelbare scholen.

Middelbare school
Deze over het algemeen duurt vier jaar met een aantal middelbare scholen op het toevoegen van een extra jaar voor voorbereidende klassen in een vreemde taal. Studenten kiezen voor een vreemde taal – de keuze is over het algemeen tussen Engels, Frans en Duits. Godsdienstonderwijs is optioneel en is over het algemeen een vergelijkende studie van religie in plaats van alleen de islam. De Anatolische, Wetenschap en prive-Middelbare scholen zijn de beste en meest populaire in het land. Wetenschap lessen worden gegeven in de vreemde taal naar keuze van de student. Onderwijs is gratis, behalve voor particuliere middelbare scholen waar het kan kost ongeveer $ 4000 per jaar. Op de einde van het schooljaar, na de 12 e graad, zijn studenten verplicht om te zitten voor de High School Finishing Exam. Na goedkeuring van dit, zal ze nodig hebben om de OSS, een uiterst belangrijk en de concurrentie groot examen waarvan de scores van de vast te stellen mogelijkheden voor het onderwijs op het volgende niveau.

Universiteiten
De meeste grote universiteiten zijn gevestigd in Ankara en Istanbul. Kwaliteit van het onderwijs verschilt sterk, sommige staan op gelijke voet met Amerikaanse universiteiten. Turkse universiteiten nemen deel aan het Socrates-Erasmus programma.

Emigreren naar Turkije? Transpack regelt het voor u!      Vraag direct uw offerte aan