Emigreren naar Singapore: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

De officiële munteenheid

De officiële munteenheid van Singapore is de Singaporese dollar. In Singapore kunt u op veel plekken gewoon met uw pinpas betalen en ook creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Het symbool van de Singapore dollar is $ of S$ om zo de Singapore dollar te onderscheiden van de gewone dollar. De Singapore dollar is gekoppeld aan de Bruneise dollar met een verhouding 1 : 1.

 

Onderwijs

Alle scholen op Singapore, of het nou scholen van de overheid of van de missie zijn, nemen kinderen aan van alle rassen en religies. De scholen die in het Engels lesgeven zijn het populairst. Maar omdat Singapore een multiculturele samenleving is, is het verplicht om een tweede taal te leren, Maleis, Chinees of Tamil.

Basisonderwijs is gratis maar niet verplicht. En men kan er zes of acht jaar over doen al naar gelang de capaciteiten van de leerling. In de eerste jaren ligt de nadruk sterk op het leren van de talen en op het rekenen. Kinderen die het niet aankunnen gaan naar klassen waar maar één taal geleerd wordt. Vanwege de grote aantallen leerlingen zijn er twee sessies per dag, en ’s morgens en een ’s middags. Leerlingen kunnen één van de twee volgen. Na de basisschool kan men naar het algemeen voortgezet onderwijs. Het algemeen voortgezet onderwijs duurt vier of vijf jaar. Ook kan men vakonderwijs of industriële en technische opleidingen volgen. Verder zijn er commerciële opleidingen en pre-universitaire opleidingen voor studenten die naar de universiteiten willen. Leerlingen die een opleiding vanwege geldgebrek niet kunnen volgen worden financieel geholpen door de staat, zodat iedereen gelijke kansen heeft. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de morele, sociale en fysieke ontwikkeling van de studenten. Eind 1997 waren er 196 basisscholen, 147 scholen voor voortgezet onderwijs, twee universiteiten, vier polytechnische hogescholen en 34 technische en commerciële opleidingsinstituten. De International University van Singapore (sinds 1980) is ontstaan uit de University of Singapore (sinds 1905) en de Nanyang University (sinds 1956). De Nanyang Technical University (sinds 1991) is ontstaan uit het Nanyang Technical Institute (sinds 1981).

 

De officiële taal De officiële talen van Singapore zijn het Maleis, het (Mandarijn) Chinees, het Tamil en het Engels. Het Maleis is de nationale taal en het Engels is de taal van het bestuurlijk apparaat. Het Mandarijn Chinees wordt steeds meer gebruikt in plaats van Chinese dialecten als Hokkien, Teochew, Kantonees, Hakka, Hainanees en Foochow. Naast het Tamil worden er door Indiërs nog talen gesproken als Punjabi, Telegu, Hindi en Bengaals. De door de regering geleidde campagne om het Mandarijn Chinees te bevorderen heeft succes gehad. Na de onafhankelijkheid propageerde de regering tweetalig onderwijs voor wat betreft de oosterse talen. Het gebruik van het Engels liep sterk achteruit. Al snel kwam men hierop terug, want het Engels werd de taal van de handel en het bestuur die in feite alle bevolkingsgroepen bij elkaar hield. In 1987 werd het een officiële instructietaal op de scholen. Alle kinderen krijgen nu naast het Engels ook les in hun moedertaal. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat die bevolkingsgroepen het contact met hun tradities niet verliezen.

 

Verkeer in Singapore Om het autoverkeer aan banden te leggen mogen alleen personenauto’s met minstens vier inzittenden kosteloos de binnenstad in.

Een 25 km lange spoorlijn verbindt Singapore via een brug over de Straat van Johore met het spoorwegnet op het vasteland van Maleisië. Het uitgebreide openbaar-vervoersnet wordt onderhouden door de Singapore Bus Service. De bouw van een 67 km lang metronet werd in 1990 voltooid. Singapore heeft een van de drukste havens ter wereld en daardoor is die van cruciaal belang voor de economie. Singapore heeft een distributiehaven met vaarlijnen naar meer dan 600 havens verspreid over de wereld. Het is een van de belangrijkste overslaghavens van Azië en is daarnaast van steeds meer betekenis voor het scheepvaartverkeer naar de China.

 

Godsdienst

Gebaseerd op tellingen uit 1995 was 85,5% van de Singaporezen gelovig, op wat voor manier dan ook. De verschillende bevolkingsgroepen hebben ieder hun eigen godsdienst. Er waren meer dan 800.000 boeddhisten en meer dan 500.000 taoisten. Deze groepen vormen meer dan 50% van de bevolking boven de tien jaar. De islam wordt aangehangen door ca. 350.000 moslims, meestal van Maleise afkomst. Er zijn ongeveer 100.000 rooms-katholieken en 220.000 andere christelijke groeperingen, meestal van Chinese afkomst. Verder is er nog een groep van 80.000 hindoes, vooral afkomstig uit India. De meerderheid van de Chinezen hangt een combinatie van boeddhisme, taoïsme en confucianisme aan met eigen geloofsovertuigingen, geloofsplichten en –instellingen. Het merendeel van de boeddhisten behoort tot de Mahagenese school.

 

Emigreren naar Singapore? Transpack regelt het voor u!   Offerte aanvragen