Emigreren naar Rusland: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

De munteenheid

De officiële munteenheid is de Russische roebel.

 

Bankpas & Creditcard

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo; voor zover bekend zijn er slechts weinig geschikte betaalautomaten.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als de bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van een bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Visa en MasterCard worden geaccepteerd, en ook wel American Express. Van andere kaarten is niet met zekerheid te zeggen of deze geaccepteerd worden.

Geldautomaten

 • Rusland heeft een redelijk aantal geldautomaten in de grote steden; buiten de steden en toeristische centra is het aantal veelal gering.

Geld wisselen

 • De betrouwbaarste manier om geld te wisselen is bij kantoren van de Russische staatsbank, die overal te vinden zijn.
 • Ook zijn overal wisselkantoren te vinden.
 • Neemt u cash mee om in Moskou in te wisselen, dan is het aan te raden Amerikaanse Dollars mee te nemen. Hiervoor wordt over het algemeen een betere wisselkoers geboden dan voor Euro’s.
 • Het wordt afgeraden geld te wisselen op straat.

Bijzonderheden

 • De voorkeur gaat uit naar betaling met contant geld in roebels.
 • Neem naast een bankpas en een creditcard voldoende contant geld mee.
 • Let op: Russische roebels mogen niet in en uitgevoerd worden, dus zorg dat u uw roebels in Rusland ophaalt/wisselt bij aankomst en weer inlevert bij vertrek!

Het onderwijsstelsel

 
Basisonderwijs
Op Russische scholen zijn meestal alle leeftijdsgroepen op één onderwijsinstituut aanwezig. Kinderen zijn van hun zesde tot zeventiende verplicht om naar school te gaan, te beginnen met de zogenaamde 1e afdeling, klas 1 t/m 4.
Daarna gaan ze door naar afdeling 2, klas 5 t/m 9 van het voortgezet onderwijs. In deze afdeling wordt een vakkenpakket gevolgd dat al is afgestemd op de persoonlijke voorkeur en aanleg. Als laatste is er nog klas 10 en 11 in de 3e afdeling van het voortgezet onderwijs. Alle kinderen krijgen hier het verplichte vakkenpakket met onder andere Russische literatuur, wiskunde, natuurkunde, astronomie, een moderne taal en lichamelijke opvoeding.
Er zijn verder nog gespecialiseerde scholen waar leerlingen al vanaf de 1e klas bijvoorbeeld Engels, Frans of wiskunde krijgen.

 

Hogeronderwijs

Hoger onderwijs in Rusland wordt verzorgd aan universiteiten (‘universitety’), instituten (‘instituty’) en academies (‘akademii’). Aan alle instellingen worden zowel beroepsgerichte als universitaire programma’s aangeboden. Universiteiten verzorgen programma’s in verschillende disciplines, sinds kort in de landbouw, geneeskunde en technologie.
Daarnaast zijn er nog honderden instituten in Rusland die opleidingen verzorgen voor gereglementeerde beroepen in een aantal disciplines. Hiertoe behoren ook agrarische, farmaceutische, medische, pedagogische, en technische instituten. De laatste jaren hebben deze instituten vaak de status van universiteiten gekregen. Academies verzorgen opleidingen in één discipline.
De eerste twee jaar van een studie aan het hoger onderwijs zijn breed georiënteerd, met vakken als wiskunde, natuurkunde, scheikunde en talen. De laatste twee of drie jaar zijn gewijd aan een specialisatie.

 

Emigreren naar Rusland? Transpack regelt het voor u!      Vraag direct uw offerte aan