Emigreren naar Nieuw-Zeeland: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

De officiële taal

Engels, met een duidelijk hoorbaar accent, en Maori (sinds 1987) zijn de officiële talen van Nieuw-Zeeland. Er bestaat wel een soort “Kiwi-slang”:

Het Maori wordt door ruim 3% van de bevolking gesproken en de de Maori’s zelf spreken beide talen. Het aantal Maori’s dat onder elkaar nog Maori spreekt wordt wel steeds minder. Het Maori kent enkele overeenkomsten met Indonesische dialecten en Polynesische talen zoals die gesproken worden op Tonga, Samoa, de Cookeilanden en Frans-Polynesië.

 

Privé scholen

Er is een ruime keuze aan privé scholen in de grote steden. Van Montesori, Rudolf Steiner tot Katholieke en Christelijke scholen. De meeste privé scholen hebben een kleuter, primary, middle en High school afdeling. In Auckland is ‘Kristin School’ de enige internationale school.

 

Kleuteronderwijs: ‘kindy’

In Nieuw- Zeeland gaan kinderen meestal naar de Kindergarten als ze ruim 3 jaar oud zijn. Er is geen vaste leeftijd waarop de kleuters mogen beginnen, dit hangt sterk af van het aantal inschrijvingen per kleuterschool. Op de meeste public Kindergarten gaan de 3 jarige kinderen 3 middagen naar ‘afternoon kindy’, tegen de tijd dat ze ruim 4 jaar zijn mogen ze 5 ochtenden naar ‘morning kindy’.

 

Basisonderwijs: primary school

Op de vijfde verjaardag mag de kleuter naar de primary school. Vijf jarige kinderen starten school in een ‘New Entrants Class’. Dit lijkt sterk op groep 2 in Nederland, maar dan met lezen en schrijven op de dagelijkse agenda. In de stad verlaten de meeste kinderen de primary school in groep 6 en gaan dan twee jaar naar een speciale intermediate school. Op het platteland en afgelegen gebieden is intermediate school (groep 7 en 8) vaak verbonden aan de basisschool.

 

Speciaal onderwijs

Er zijn in Nieuw Zeeland niet veel scholen voor speciaal onderwijs. Zelfs in de grote steden zijn er niet veel keuzemogelijkheden. De meeste kinderen met leer- of gedragsproblemen worden binnen het reguliere onderwijs opgevangen. Afhankelijk  van het probleem wordt er aan de school een ‘teacher aid’ aangesteld die een bepaald aantal uren per week met het kind in de klas werkt.

 

Schoolkeuze

Iedere school in Nieuw Zeeland krijgt een keer in de zoveel jaar de onderwijsinspectie, de ‘Education Review Office’, op bezoek. Alle beoordeelde scholen krijgen een ERO report.

 

School zones

In de grote steden werkt men met ‘schoolzones’. Dit houdt in dat scholen niet zomaar leerlingen aannemen die niet in de zone wonen. Huis en huur prijzen in de buurt van een goede school zijn daarom vaak hoger!

 

Emigreren naar Nieuw-Zeeland? Transpack regelt het voor u!   Offerte aanvragen