Emigreren naar Indonesië: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

De officiële munteenheid

De munteenheid van Indonesië is de rupiah (IDR). Er zijn biljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 rupiah en muntgeld van 100, 200, 500 en 1000 rupiah.

 

ATM in Indonesië
Op luchthavens en steden en gebieden waar veel toeristen komen, zoals op Java en Bali, kunt u op veel plaatsen terecht bij een geldautomaat, aangeduid door de letters ATM. Het bedrag dat u per opname kunt pinnen varieert van 1,25 miljoen rupiah (80 euro) tot 3 miljoen rupiah (190 euro). Bij ATM’s met biljetten van 50.000 rupiah kunt u maximaal 1,25 rupiah opnemen. Houd er rekening mee dat banken per opname een toeslag van ongeveer twee euro berekenen.

 

Veilig pinnen in Indonesië 
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien u geld wilt pinnen in Indonesië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via uw internetrekening niet mogelijk is, doet u er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met uw bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van uw bankpas buiten Europa.

 

Buitenlandse valuta in Indonesië
Reist u naar gebieden waar weinig toeristen komen en geen grote plaatsen zijn, dan is het handig om contante euro’s of Amerikaanse dollars achter de hand te hebben. Zorg er wel voor dat de biljetten niet beschadigd zijn en de dollarbiljetten na 2004 gedrukt zijn, anders worden ze niet geaccepteerd. De grotere hotels, restaurants en winkels accepteren creditcards. Bij het gebruik daarvan vragen kleine hotels en winkels soms een toeslag van 3 procent.

Het onderwijsstelsel

Officieel zijn het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in Indonesie gratis. Toch zijn er aan onderwijs nogal wat kosten verbonden; u moet zelf zorgen voor: 3 verschillende uniformen, pen en papier, soms ook voor boeken en alle buitenschoolse activiteiten moeten betaald worden. Ook vervoer van en naar school is niet gratis.

Peuterspeelzaal (lang niet overal) voor kinderen van 2 tot 6 jaar (vergelijkbaar met onze peuterspeelzaal en onze voormalige kleuterschool).
Elementary school voor kinderen van 6 tot 12 jaar (vergelijkbaar met onze groep 3 t/m 8)
Junior highschool voor kinderen van 12 tot 15 jaar
Senior highschool voor kinderen van 15 tot 18 jaar

Na het behalen van het nationaal examen op de senior highschool kan men verder gaan studeren aan een vakopleiding of aan de universiteit.

 

Hogeronderwijssysteem
Hoger onderwijs wordt gegeven aan vijf soorten instellingen: universiteiten (universitas), academies (akademi), hogescholen (sekolah tinggi), polytechnische scholen (politekniks) en instituten (instituts). Universiteiten en instituten verzorgen zowel wetenschappelijk als hoger beroepsonderwijs. Momenteel bestaan er in Indonesië 81 staatsuniversiteiten en één Open Universiteit. Academies, hogescholen en polytechnische scholen geven uitsluitend hoger beroepsonderwijs. Universitair (wetenschappelijk) onderwijs leidt tot een graad, terwijl het hoger beroepsonderwijs afgesloten wordt met een diploma. Het academisch jaar loopt van juli tot juni.

 

Schooluniform
Leerlingen die onderwijs krijgen op een staatsschool dragen een schooluniform. Dat is verplicht. Basisschoolleerlingen dragen bijvoorbeeld een rood-witte uniform.
Ook leerlingen die op particuliere scholen onderwijs volgen, dragen een uniform. Al doen niet alle particuliere scholen daar aan mee. Wat voor uniform de leerlingen dragen, hangt af van op welke school zij zitten. De achterliggende gedachte van het dragen van een uniform is om het verschil tussen arm en rijk minder zichtbaar te maken. Ook kunnen particuliere scholen aan het uniform zien of leerlingen die zich op het schoolterrein begeven, een leerling van hun school is of niet.

 

Kort haar
Er volgens de laatste mode bij lopen, dat kan op Indonesische scholen niet. Jongens moeten hun haar kort dragen, de nagels moeten kort en meisjes mogen bijvoorbeeld geen nagellak op.

 

Batik
De overheid wil het gebruik van lokale producten stimuleren. Batik hoort daar ook bij. In Indonesië is het gebruikelijk dat ambtenaren op vrijdag batik kleding dragen. Op veel scholen dragen leerkrachten en/of leerlingen op vastgestelde dagen in de week ook batik kleding (een batik overhemd/blouse of jurk).

Emigreren naar Indonesië? Transpack regelt het voor u!      Vraag direct uw offerte aan