Emigreren naar India: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

De officiële munteenheid

De munteenheid in India is de Indiase rupee (INR) onderverdeeld in 100 paise. Voor een euro krijg je ongeveer 70 roepies (stand december 2016).

ATM 
In steden kun je geld pinnen met een bankpas met Maestro logo. Neem voor de zekerheid altijd contante euro’s of dollars mee voor het geval de geldautomaat defect is. Je kunt cash geld zowel bij de bank wisselen of het hotel waar je verblijft. Het laatste heeft de voorkeur, want banken kunnen uiterst traag werken en de koersen verschillen onderling nauwelijks.

Veilig pinnen
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in India dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa.

Gebruik creditcard
Creditcards worden in duurdere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is echter niet eenvoudig en is slechts mogelijk in een beperkt aantal bankfilialen. Bewaar altijd je wisselbewijs wanneer je harde valuta tegen roepies inwisselt. Je hebt dit namelijk nodig als je bij het verlaten van India je overgebleven roepies terug wilt wisselen in euro’s.

 

Het onderwijsstelsel

Het onderwijs in India begint bij pre KG, LKG en UKG, respectievelijk pre Kinder Garten Lower Kinder Garten en Upper Kinder Garten. Dit zou je kunnen zien als een kleuterklas. Daarna doorlopen de kinderen basisschool en middelbare school van 1st tot en met 12th standard. Tot en met 12th standard kent het Indiase onderwijs in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu twee verschillende niveau’s; Tamil Medium en English Medium. Scholen waar Tamil Medium wordt onderwezen, onderwijzen in minder vakken en de lessen zijn in Tamil. De lessen van een school waar English Medium gegeven wordt, zijn vanaf 5th standard vrijwel volledig in het Engels. Vanaf 11th standard wordt aan de hand van de resultaten van het staatsexamen dat aan het eind van 10th standard gedaan wordt, een groep gekozen. Voorbeelden van groepen zijn; business and commerce, science, mathematics, etc.

De privé scholen bepalen zelf de kosten die ze vragen voor het onderwijs dat ze bieden. Over het algemeen zijn regeringsscholen goedkoper dan privé scholen, maar ook slechter. De regering stimuleert het opzetten van particuliere scholen, omdat er een groot tekort aan onderwijsplaatsen is, maar ondersteunt de scholen financieel vreemd genoeg in geen enkele vorm. De leraren aan regeringsscholen worden wel goed betaald, dat maakt het onderhouden van een school duur voor organisaties die zelf scholen opzetten.
Privé scholen die zijn opgezet door NGO’s zijn uiteraard goedkoper of gratis en meestal gericht op de kansarme kinderen uit sloppenwijken of landbouwgebieden.
Omdat de scholen grotendeels zelf hun tarieven bepalen (er wordt in India belasting betaald over onderwijs, dat bedrag is dit jaar verhoogd), kunnen prijzen sterk uiteenlopen; scholen in de steden zijn over het algemeen duurder dan in dorpen in landbouwgebieden.
Aan het einde van 12th standard wordt opnieuw staatsexamen gedaan. Daarna kan een kind toelating proberen te krijgen op een vervolgopleiding.
Emigreren naar India? Transpack regelt het voor u!      Vraag direct uw offerte aan