Emigreren naar Dubai: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

De munteenheid

De officiële munteenheid in Dubai is de Dirham. De officiële afkorting van de Dirham is AED maar in winkels kunt u ook nog wel eens de afkortingen “Dhs” of “Dh” tegenkomen. De wisselkoers van de Dirham t.o.v. de Euro wisselt regelmatig, de koers is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Gemiddeld kunt u de prijzen in Dubai delen door 4,5 / 5 om op de Nederlandse prijs uit te komen. 1 euro is gemiddeld tussen de 4,50 en 5 Dirham waard, 1 Dirham is ongeveer 0,20 tot 0,25 eurocent waard. 1 Dirham bestaat uit honderd fils. Internationale creditcards zoals Mastercard en Visa worden vrijwel overal geaccepteerd en in Dubai zijn ook volop geldautomaten te vinden waar u met Nederlandse pinpassen geld kunt pinnen. Pinnen in de winkels is ook vaak mogelijk. Het is ook mogelijk om in Nederland alvast wat Dirhams te halen voordat u naar Dubai afreist. Let er wel op dat het lokaal pinnen van geld vrijwel altijd goedkoper is dan het vooraf geld bestelen bij de bank. Dit in verband met de ongunstige wisselkoersen en provisie die de banken vragen

 

Het onderwijsstelsel

Basis en voortgezet onderwijs is gratis voor alle Emiratis en verplicht voor jongens en meisjes vanaf de leeftijd van 5 tot 15. Na de studie aan de middelbare school, krijgen studenten met ofwel een Secondary School Leaving Certificate of een Technisch Secundair Diploma.
De voertaal in de openbare scholen is het Arabisch met de nadruk op Engels als tweede taal. Er zijn geen co-educatieve primaire of secundaire openbare scholen.

 
Prive onderwijs
Met ingang van maart 2010 zijn er 131 particuliere scholen in Dubai, dat een van de volgende curricula bieden: Amerikaans, Brits, Frans, Duits, Indiaas, Internationaal Baccalaureaat, Pakistaanse, Filippijnse en Russisch. Amerikaanse, Britse en International Baccalaureate curricula worden onderwezen in het Engels.
Alle studenten niet van het Arabische afkomst moet Arabische taallessen nemen. Islamitische en Arabische studenten moeten ook de islamitische studies.

 
Basis onderwijs
Basis onderwijs is verplicht gesteld vanaf 5 jaar door het ministerie van Onderwijs in de VAE. De meeste scholen biedt zowel basis-en voortgezet onderwijs, zodat studenten niet naar een aparte school hoeven na het afstuderen aan de lagere school.
Het Amerikaanse onderwijssysteem loopt van de kleuterschool (5 jaar oud) in de rang 8 (14 jaar oud). Het Britse onderwijssysteem loopt van Jaar 1 (4-5 jaar oud) tot 9 jaar (14 jaar oud).Voortgezet onderwijs
Het merendeel van de scholen voor voortgezet onderwijs studenten eisen gestandaardiseerde tests zoals Advanced Placement, SAT, IB-diploma, IGCSE, GCE geavanceerd niveau of CBSE.

 
Hoger onderwijs
Een aanzienlijk aantal buitenlandse geaccrediteerde universiteiten opgezet in Dubai. De meeste van hun campussen bevinden zich op Dubai International Academic City, een speciaal gebouwd vrije zone voor het tertiair academische instellingen.
De Harvard Medical School Dubai Center (HMSDC) Instituut voor Postacademisch Onderwijs en Onderzoek is ingeburgerd in Dubai Health Care City.

 

Emigreren naar Dubai? Transpack regelt het voor u!      Vraag direct uw offerte aan