Emigreren naar Curaçao: wat moet ik zelf doen?

Wilt u emigreren naar Curaçao dan is er een hoop te regelen. Bij Transpack doen wij ons uiterste best om u in alles zoveel mogelijk te ontzorgen. Toch zijn er diverse aandachtspunten die u zelf op moet pakken. Regelt u uw emigratie via Transpack? Dan wijzen wij u tijdig op deze handelingen en kunnen u eventueel door ingewikkelde documenten en aanvragen heen helpen. 

Invoeren van uw inboedel

Voor het invoeren van uw inboedel zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Uw goederen dienen minstens zes maanden in uw bezit en in gebruik zijn geweest voor het opgeven van de nieuwe verblijfplaats op Curaçao. Deze goederen moeten op de vroegere verblijfplaats zijn gebruikt, voor zover het ‘niet gebruikte’ goederen zijn.

Verder is het belangrijk dat u een ondergetekende lijst met een omschrijving van uw spullen waarvoor u vrijstelling aanvraagt overhandigt bij de douane. Transpack helpt u bij het opstellen van deze lijst. De officiële aanvraag voor de vrijstelling moet binnen een termijn van zes maanden vanaf het verhuismoment gebeuren. Klik hier voor een checklist

Invoeren motorvoertuigen

Uw voertuig dient minstens één jaar voor de datum voor het opgeven van de nieuwe verblijfplaats op Curaçao in uw bezit en in gebruik te zijn geweest (op uw naam verzekerd staan). De vrijstelling is beperkt tot één motorvoertuig per gezin. Indien uw meerdere voertuigen wenst in te voeren, moet u rekening houden met het betalen van 27% invoerrechten en 5% omzetbelasting.

Invoeren van nieuwe spullen op Curaçao

Nieuw aangekochte spullen dienen aan te worden doorgegeven aan het verhuisbedrijf. Hierover dienen invoerrechten te worden betaald. Dit bedrag zal door de lokale douane berekend worden.

Invoeren van alcoholische dranken

Het is toegestaan 1 liter alcoholische drank en 2 liter niet-mousserende wijn vrij van invoerrechten te importeren.

Let op: Het is wenselijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met onze lokale verhuispartner na uw aankomst op Curaçao. Dit om eventuele extra kosten te voorkomen in de haven van Willemstad. De benodigde documenten dienen ruimschoots voor aankomst van de container te zijn ingeleverd bij de douane. Voor het verwerken van deze documenten heeft de douane zo’n vijf tot zeven werkdagen nodig. Onze specialisten nemen al deze stappen, procedures en benodigde documenten met u door!