Emigreren naar Canada: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

Need to know

Voor uw verhuizing naar Canada is het belangrijk om te weten dat het tijdsverschil met Nederland varieert van -3,5 tot -8 uur, afhankelijk van waar u verblijft. Er wordt voornamelijk Engels en Frans gesproken en de hoofdstad van Canada is Ottowa. Canada telt 35 miljoen inwoners.

 

De officiële munteenheid in Canada is de Canadese Dollar. De dagelijkse kosten zijn ongeveer vergelijkbaar met Nederland. Dit is wel afhankelijk van de plek waar u naartoe verhuist in Canada, want prijzen kunnen hier en daar verschillen.

 

Het onderwijsstelsel in Canada is vergelijkbaar met het onderwijs in Nederland. Er wordt dezelfde structuur gehanteerd, namelijk: eerst de basisschool, daarna het voortgezet onderwijs en tot slot naar het hoger onderwijs. Van zes tot zestien jaar zijn kinderen verplicht om naar school te gaan in Canada.

Een verschil met het Canadese onderwijs is de voertaal die op de scholen gesproken wordt. Dit is namelijk Engels of Frans. Verder is het in Canada ook niet gebruikelijk dat iedere school gefinancierd wordt door de overheid. In Canada wordt veel aandacht besteed aan naschoolse activiteiten zoals muziek en kunst.

Engels wordt gesproken door iets meer dan 60% van de bevolking en 25% van de inwoners spreekt Frans. Van de 35 miljoen inwoners is meer dan 90% immigrant of een nakomeling van een immigrant. Hierdoor is Canada een smeltkroes van culturen te noemen.

 

Handig om te weten is dat de verkeersregels in Canada behoorlijk afwijken van die in Nederland. Er geldt op veel plaatsen een parkeerverbod of zijn er specifieke regels met betrekking tot inhalen en rijstroken.