Emigreren naar Brazilië: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

De officiële munteenheid is de Braziliaanse Reaal (afkorting: BRL), de waarde is € 1,00 = 3,67 BLR (juli 2017). Betalingen kun je ook in US Dollars doen, het is dus handig deze mee te nemen, die u bij aankomst op een officieel wisselkantoor kunt omwisselen. Neem ook uw creditcard mee en onthoud uw pincode goed! Geldautomaten, de zogenaamde ATM’s, vindt u bijna overal. De gangbare creditcards zijn in hotels, veel restaurants en winkels te gebruiken. Hierbij geldt echter dat hoe verder u op het platteland komt, hoe kleiner de kans is dat u uw creditcard kunt gebruiken.

Het onderwijsstelsel

Voorschools onderwijs (Educação Infantil) is optioneel en bestaat uit “moeder” (state-run crèches) voor jong en oud twee tot vijf, en “Jardim”, voor jong en oud drie tot zes.  Alle state-run pre-scholen en kinderdagverblijven zijn gratis.

Lagere school
School is verplicht in Brazilië tussen de leeftijd van 6 en 14. Deze verplichte negen jaar van het onderwijs staan bekend als de fundamentele Onderwijs (Ensino fundamentele) en zijn onderverdeeld in twee niveaus: Ensino fundamentele I en Ensino fundamentele II.
Tijdens de Ensino Fundamentele leren kinderen wiskunde, de Portugese, de wetenschap, kunst, geschiedenis, aardrijkskunde en lichamelijke opvoeding. Tijdens Ensino fundamentele II bestuderen de leerlingen ook ten minste een andere verplichte taal.
In state-run scholen word een examen gegeven aan alle leerlingen aan het eind van elk studiejaar om te bepalen of het kind over naar het volgende jaar (of ze moeten een jaar herhalen). Het is niet ongebruikelijk dat kinderen een aantal jaren herhalen, wat betekent dat er vaak een mengsel van leeftijden in klassen aanwezig is. Jaren herhalen wordt minder vaak gedaan in prive-scholen.

Het secundair onderwijs
Het hoger secundair onderwijs (Ensino Medio) is voor personen vanaf 15 jaar tot 18 jaar. In aanvulling op de basisvorming worden onderwerpen bestudeerd en doen studenten filosofie en sociologie onderzoek  in dit stadium.  Studenten kunnen ook kiezen om een beroepsopleiding te nemen.

Universiteit
Zodra een student met succes een afgerond secundair studie heeft doorlopen, kan hij / zij naar een openbare of particuliere universiteit. Studenten moeten een toelatingstest doen (ook wel bekend als vestibulaire) Toelatingsexamens van particuliere universiteiten zijn veel eenvoudiger dan die opgelegd zijn door de staat gerunde instellingen. Thuis onderwijs is een optie, maar vereist toestemming van het ministerie van Justitie en het ministerie van Onderwijs en deze goedkeuring  is een langdurig proces.

Publieke en private scholen
Particuliere scholen in Brazilië volgen in principe de europese modellen.
In het geval van openbare scholen gaan de kinderen naar de school die het dichtst bij hun huis staat. Ouders moeten direct naar de school om het registratie proces te starten. Er zijn geen verplichte eisen om in te schrijven op een openbare school (hoewel sommige particuliere scholen hebben hun eigen eisen). Ongeacht of een school in de publieke of private systeem is, de schooldag is in het algemeen onderverdeeld in drie sessies: 07:00 tot 12:00, 12:00 tot 17:00 en 17:00 tot 22:00 uur. Een leerling zal alleen een sessie per schooldag bijwonen. Sommige scholen bieden slechts een van deze sessies, sommigen bieden de ochtend-en middagsessies, kunnen anderen alle drie.
Prive-scholen meestal vragen de ouders om een formele regeling met hen te maken voor het begeleiden van de kinderen van en naar school.  Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een nanny of huishoudster. Sommige gezinnen maken gebruik van een chauffeur. Een andere vaak voorkomende regeling is dat het  kind door grootouders wordt verzorgd gedurende de tijd dat de ouders aan het werk zijn.
Emigreren naar Brazilië ? Transpack regelt het voor u!      Vraag direct uw offerte aan