Emigreren naar Australië: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

De officiële munteenheid in Australië is de Australische dollar. De prijzen worden aangeduid met AUD of AU$. We raden u aan niet meer vreemde valuta uit Nederland mee te nemen dan nodig is. De prijzen van woningen in Australië variëren aanzienlijk van plek tot plek. In Sydney betaal je voor een woning met twee slaapkamers tussen de 470.000 en 600.000 Australische dollar. In Melbourne zou je voor hetzelfde stulpje 100.000 tot 200.000 dollar minder betalen. Nog goedkoper woon je in Brisbane, Darwin, Perth en Adelaide.

Het onderwijsstelsel in Australië verplicht kinderen van zes tot vijftien jaar te leren en het schooljaar begint aan het einde van januari en eindigt aan het begin van december. Kinderen jonger dan zes jaar kunnen worden ingeschreven bij een kleuterschool die één jaar duurt en niet verplicht is. Van zes tot twaalf jaar gaan kinderen naar de basisschool. Vervolgens begint het voortgezet onderwijs dat na vier jaar leidt tot een school Certificaat. De volgende twee jaren zijn niet verplicht, maar geven toegang tot het Hogere School Certificate (HSC). Dit diploma is nodig om in aanmerking komen voor de universiteit.

Voor het registreren van een kind bij de basisschool moet u rechtstreeks naar de leraar/directeur van de school. Voor de middelbare school wordt de registratie automatisch gemaakt door gebieden waar men woont. Documenten die meestal nodig zijn voor de registratie zijn: de geboorteakte, paspoort, school certificaten en een brief van het hoofd van de vorige onderwijsinstelling.

Voor vragen over studeren in Australië (programma’s, schoolgeld, voorwaarden van registratie) kunt u terecht bij de officiële website van het Australische Ministerie van Onderwijs: http://www.study-in-australia.org.

De officiële taal in Australië is Engels: dit wordt door het overgrote deel van de Australiërs gesproken. De Aboriginals hebben ook nog hun eigen talen. Sterker nog: elke groep Aboriginals heeft een eigen taal, maar vaak spreken zij ook nog de taal van een andere groepen.

Erg handig om nog te weten is dat in Australië links wordt gereden. De belangrijkste verkeersregel is daarnaast ‘Give way to right’, oftewel: verleen voorrang aan mensen die van rechts komen.

 

Emigreren naar Australië? Transpack regelt het voor u!   Offerte aanvragen