Emigreren naar Aruba: wat is belangrijk om te weten als ik er eenmaal ben?

De officiële munteenheid op Aruba is de  Arubaanse florin en deze is gekoppeld aan de dollarkoers. De prijzen worden vermeld in Arubaanse florin en in US Dollar. We raden u aan niet meer vreemde valuta uit Nederland mee te nemen dan nodig is.

Bij banken, wisselkantoren en grote hotels kun je geld wisselen. De wisselkoers die hotels hanteren is vaak ongunstiger dan bij een bank. Bij het wisselen van geld wordt vaak naar een paspoort gevraagd. De meeste banken op Aruba zijn geopend van 08.00 tot 16.00 uur.

Op Aruba staan voldoende geldautomaten (ATM oftewel Automatic Teller Machine) waar je Amerikaanse dollars kunt opnemen (zeker als je een Nederlandse bankpas hebt met het Cirrus-, Plus,- Maestro-, of MasterCard-logo). De instructies bij de geldautomaten op Aruba zijn ook in de Nederlandse taal. Bij opname van geld via geldautomaten rekenen de banken wel transactiekosten.

 

Het onderwijsstelsel

Basisonderwijs (primair onderwijs)

In Nederland bestaat het primaire onderwijs uit het basisonderwijs (4-12 jaar). Op Aruba bestaat het primaire onderwijs uit het kleuteronderwijs (4-5 jaar) en het basisonderwijs (6-11 jaar) en heeft er nog geen samenvoeging van deze twee onderwijsvormen plaatsgevonden zoals in Nederland in 1986. Voor 1986 bestond het basisonderwijs in Nederland namelijk uit de kleuterschool en de lagere school.

 

Voortgezet onderwijs (secundair onderwijs)

Na het basisonderwijs zijn er verschillende mogelijkheden om voortgezet onderwijs te volgen op Aruba. Enerzijds kan men praktijkonderwijs volgen (EPB (Educacion Profesional Basico)) en anderzijds heeft men de keuze uit de mavo (vier jaar), havo (vijf jaar) of het vwo (zes jaar). Overigens maken de leerlingen van het voortgezet onderwijs op Aruba hetzelfde Centraal Examen (CE) als in Nederland.

Op Aruba is ook een internationale school aanwezig die voornamelijk bezocht wordt door de kinderen van expats. Het is een privéschool waar in de Engelse taal les wordt gegeven.

 

Middelbaar onderwijs

Na het basisonderwijs bestaat er een mogelijkheid om middelbaar onderwijs te volgen aan het Colegio EPI (Educacion Profesional Intermedio). Het Colegio EPI levert vier opleidingen: Unit Ciencia & Tecnologia (Wetenschap en Techniek), Unit Economia (Economie), Unit Hospitality & Tourism (Gastvrijheid en Toerisme) en Unit Salubridad & Servicio (Gezondheid en Dienstverlening).

 

Hoger onderwijs

Na het middelbaar onderwijs bestaat er de mogelijkheid om hoger beroepsonderwijs te volgen aan het ‘Instituto Pedagogico Arubano (IPA)’. Het IPA is een lerarenopleiding voor primair en secundair onderwijs. Universitair onderwijs is te volgen aan de ‘Universiteit van Aruba (UA)’ en aan ‘The Caribbean University of Aruba’.

De Universiteit van Aruba is een relatief kleine universiteit, telt vier faculteiten: Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR), Financieel Economische Faculteit (FEF), The Faculty of Hospitality & Tourism Management Studies en de Faculty of Arts and Science (FAS).

 

Speciaal onderwijs

Voor kinderen en leerlingen die lichamelijk, zintuiglijk of verstandelijk gehandicapt zijn, zijn er op Aruba verschillende onderwijsinstellingen waar speciaal onderwijs wordt aangeboden.

 

Kinderdagverblijven Er kunnen momenten ontstaan dat ouders niet voor hun kinderen kunnen zorgen omdat ze bijvoorbeeld aan het werk zijn. Er zijn op Aruba verschillende mogelijkheden voor kinderopvang, het Caribische eiland kent vele kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en crèches.

 

Talen op Aruba

Op Aruba wordt naast Papiaments ook Nederlands, Engels of Spaans gesproken. Puur voor communicatiedoeleinden zal Papiaments leren niet nodig zijn, want veel bewoners spreken naast Papiaments vaak ook Nederlands of Engels. Voor zakelijke doeleinden of een functie waarbij u veel contact heeft met de lokale bevolking kan het nuttig zijn.

 

Emigreren naar Aruba? Transpack regelt het voor u!   Offerte aanvragen