Wat moet je allemaal opzeggen als je gaat emigreren?

11 maart 2022

Veel mensen dromen ervan om te emigreren. Het is geen keuze die zomaar in één dag is gemaakt. Er komt namelijk heel veel kijken bij het emigreren, omdat er veel dingen geregeld dienen te worden. Wat je precies allemaal moet regelen, is afhankelijk van het land van bestemming. In deze blog geven wij jou een inkijkje in het voortraject van het emigreren.

Uitschrijven & Documenten

Als eerste dien je jezelf officieel uit het bevolkingsregister uit te schrijven. Dit uitschrijven dien je vanaf 5 dagen voor het vertrek te doen. Waar je wel op moeten letten, is dat deze documenten altijd vóór vertrek in orde gemaakt dienen te worden. Niet alleen het uitschrijven bij bepaalde instanties is van belang. Je dient namelijk ook aanvullende documenten aan te vragen of aan te passen.

Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland kunnen instanties vragen om bepaalde (aanvullende) documenten. In de meeste gevallen wordt hierbij de legalisatie van documenten bedoeld. Een diploma of akte van de burgerlijke stand ontvang je in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat deze in alle landen zomaar rechtsgeldig is. Afhankelijk van het land van bestemming kan deze rechtsgeldigheid afwijken. Documenten uit landen en gemeentes van het Koninkrijk der Nederland kunnen bijvoorbeeld wel gewoon onder andere in Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint-Maarten gebruikt worden.

Zorgverzekering & Uitkering

Ieder wonend of werkend persoon in Nederland is verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Op het moment dat je emigreert, wordt je zorgverzekering in Nederland stopgezet. Je dient daarom dus niet te vergeten om in het land van bestemming een zorgverzekering af te sluiten. Ook al is dit niet in elk land verplicht, blijft het wel verstandig om dit te doen. Zo voorkom je eventuele hoge rekeningen.

Voor je uitkering of pensioen geldt ook niet in elk land van bestemming dezelfde regelgeving. Als je al een uitkering hebt voordat je Nederland gaat verlaten, dan wordt deze uitbetaling in bijna alle gevallen gewoon doorgezet. De emigratie dient echter wel aangegeven te worden bij het UWV. Zo is de huidige wet- en regelgeving te vinden via De Rijksoverheid.

Woning

Er zijn veel mensen die een eigen woning bezitten op het moment dat zij besluiten om te emigreren. Wanneer je deze plannen doorzet, kun je twee dingen doen. Er kan namelijk besloten worden het huis te verkopen of te verhuren. Het grote voordeel van je huis verkopen, is dat je een mooi zakcentje mee kunt nemen naar je nieuwe bestemming. Door de lagere huizenprijzen in de meeste landen in de wereld, kun je hierdoor meer panden óf een groter pand terugkopen. Als je van meer veiligheid houdt kun je jouw huidige woning ook verhuren. Dit kan je bijvoorbeeld doen als je weet dat je slechts enkele jaren in het buitenland gaat wonen. Hierdoor heb je altijd de zekerheid dat je nog een huis hebt wanneer je terugkeert naar Nederland.

Met betrekking tot de woning, is er nog één belangrijk punt waarmee je rekening dient te houden, namelijk het vastleggen van de meterstanden. Deze meterstanden voor je gas, water en licht dienen namelijk altijd doorgegeven te worden voordat de verhuizing plaats gaat vinden. Het handigste is om dit op de dag van de sleuteloverdracht te doen.

Maandelijkse abonnementen

Elk huishouden heeft maandelijkse terugkerende kosten. Sommige zijn verplicht en sommige zijn afgesloten als luxe. Een onderhoudscontract voor bijvoorbeeld je ketel is niet verplicht, maar is wel handig voor de veiligheid. Dit is dan ook een contract waarbij je slechts 1 of 2 keer per jaar iemand voor over de vloer krijgt. Het is slim om deze persoon of bedrijf in te lichten en het contract te ontbinden. Er zijn echter meer abonnementen die opgezegd dienen te worden:

  • Een TV- en internetabonnement
  • Een krantabonnement of abonnement op magazines
  • Gas, water en elektro-overeenkomst
  • Een telefoonabonnement. Je eigen telefoonnummer kun je natuurlijk in het buitenland ook gewoon gebruiken. Als je echter gebruikmaakt van een abonnement bij een provider, dan wordt je abonnement opgezegd op de datum dat je gaat emigreren. Om dit aan te geven bij je provider dien je in de meeste gevallen minstens onderstaande gegevens aan te leveren: je klantnummer, je contactgegevens en een bewijs van uitschrijving bij de gemeente of je arbeidscontract in het buitenland of een verklaring van je studie instelling in het buitenland.

Vervoer

Als je een auto hebt, dien je jouw auto uit te schrijven bij het RDW. Zij zullen er vervolgens voor zorgen dat alles qua registraties en verzekering stopgezet wordt. Wil je jouw auto juist meenemen naar het land waar je jezelf gaat vestigen? Dan dien je ook het RDW te zijn. Je auto moet namelijk voor export aangemeld worden, waarna vervolgens pas de verzekeringsplicht, APK-plicht en wegenbelasting stopt.

Om je auto op een veilige manier op de plaats van bestemming te krijgen, is Transpack de juiste partner. Door onze kennis en ervaring helpen wij jouw auto verhuizen naar elke gewenste bestemming. Bekijk hier de mogelijkheden!

Contactformulier

Vul je gegevens in en wij nemen spoedig contact met je op.

  • Toestemming*