Kan ik als Nederlander naar Curaçao verhuizen?

3 februari 2022

Het korte antwoord: ja! Denk je erover na om naar Curaçao te emigreren? Dan zijn er natuurlijk wel een aantal dingen die goed geregeld moeten worden. Gelukkig kun je als persoon met Nederlandse nationaliteit relatief makkelijk verhuizen naar Curaçao in vergelijking met andere landen. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat Curaçao onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden (net zoals Bonaire, Saba, Sint-Eustatius, Sint Maarten en Aruba).

Hieronder kun je informatie vinden om te controleren of jij voldoet aan de vereisten voor een verhuizing naar Curacao en waar je dus allemaal rekening mee moet houden.

Verschil tussen verhuizen en een vakantiewoning

Allereerst moeten we vooropstellen dat er een groot verschil is tussen emigreren naar Curaçao en een vakantiewoning aanschaffen op het eiland. Het verblijf in een vakantiewoning is namelijk maar van korte duur en hierbij schrijf je je niet uit in Nederland. In dit artikel behandelen we emigratie, omdat daar meer bij komt kijken wat er allemaal geregeld moet worden.

Invoerrechten bij emigratie Curaçao

Ga je emigreren naar Curaçao, dan kun je gebruikmaken van een belastingvoordeel. Als je er namelijk daadwerkelijk gaat wonen, hoef je geen invoerrechten te betalen over de goederen die je meeneemt. De regel is echter wel dat de goederen binnen 1 jaar na inschrijven op het eiland zijn aangekomen, anders wordt het alsnog als een commerciële zending gezien.

Vrijstelling krijgen

Om gebruik te maken van deze vrijstelling van invoerrechten moet je langs het ‘’Kranshi’’, de burgerlijke stand. Hier kun je het BB10 formulier ophalen, jouw bewijs van inschrijving.

Zodra je over dit document beschikt, dien je de volgende documenten aan te leveren bij het verhuisbedrijf dat verantwoordelijk is voor jouw verhuizing.

  • BB10, bewijs van inschrijving op Curaçao
  • Uitschrijfbewijs Nederland (of ander land vanuit waar je emigreert)
  • Kopie paspoort (voor alle personen die met je meeverhuizen)

Het verhuisbedrijf zorgt er dan voor dat de documenten bij de douane terechtkomen. Binnen enkele dagen ontvang je terugkoppeling of de aanvraag voor de vrijstelling van invoerrechten akkoord is of niet.

Auto meeverhuizen naar Curaçao

Verhuis je jouw inboedel mee naar het eiland en is jouw auto hier ook onderdeel van? Dan heb je additionele documenten nodig, namelijk:

  • Het kentekenbewijs
  • Een verklaring van de huidige verzekeraar met daarop de looptijd van de verzekering en hoe lang de auto in jouw bezit is. Om een auto belastingvrij in te klaren moet deze namelijk minimaal 1 jaar in jouw bezit zijn én zijn gebruikt. Als de auto al die tijd stil stond in je garage wordt het dus ook als commercieel goed gezien.

Nieuwe goederen verhuizen naar Curaçao

De vrijstelling geldt enkel voor goederen die langer dan 6 maanden in jouw bezit zijn. Alles dat jonger is dan 6 maanden wordt gezien als nieuw, en dus een commercieel, goed. Hier betaal je altijd invoerrechten over. 

Bij aankomst van de goederen nog niet alles rond voor de vrijstelling?

Gelukkig is dat niet altijd een probleem. Op Curaçao kun je namelijk op borg een vrijstelling ontvangen. Je betaalt dan alle kosten voor het invoerren van de goederen, maar deze krijg je uiteindelijk ook weer terug van de douane.

Let op: de terugbetaling verloopt altijd goed, maar wel langzaam. Ben dus bereid om langere tijd op het geld te wachten.

Om de borg te bepalen, is een overzicht nodig met de waarde van de goederen die je verstuurt. Hier kan het lokale verhuisbedrijf bij assisteren. Zij staan bijna dagelijks in contact met de douane en weten dus goed hoe dit aan te pakken.

Voor de inklaring op borg heb je de volgende documenten nodig:

  • Het uitschrijvingsbewijs van Nederland
  • Een kopie paspoort (voor alle personen die met je meeverhuizen)
  • Een kopie bankgarantie of kopie van de daadwerkelijke betaling van de borg

Contactformulier

Vul je gegevens in en wij nemen spoedig contact met je op.

  • Toestemming*